Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası

30. yaşını kutluyor

  • İlk kamyonunu 1986 yılında banttan indiren ve bugüne kadar toplam 232.256 adet kamyon ve çekici üreten Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, bu yılın Eylül ayının sonunda 100.000’inci çekicisini üreterek teslim etti.
  • 30 yıldır aralıksız olarak üretime devam eden Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, bu yılın Şubat ayında yapılan 113 milyon Avro yatırım kararının duyurulması sonrasında istihdamın 2018 ve sonrasında iki katına çıkarılması planlanıyor.
  • Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’nin en büyük kamyon üreticisi olduğunu belirten Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs Pazarlama ve Satış Grubu Direktörü ve Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Bugün yaptığımız işlere, başardıklarımıza baktığımızda Mercedes-Benz Türk ailesinin her bir ferdinin, birlikte üreten ve geliştiren çalışmalarını görmekteyiz” dedi.

İç Anadolu Bölgesi’nde Türkiye ekonomisine üretim ve istihdam alanlarında önemli katkılarda bulunan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası 30. yılını kutluyor.

30’uncu yılda üretimi ikiye katlayacak dev adım

1967 yılında Otomarsan A.Ş. olarak İstanbul’da kurulan ve bugün Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası ile Türkiye kamyon pazarındaki başarılarını sürdürüyor. 1986 yılında 46,9 milyon Avro yatırımla ve yıllık 3.600 adetlik üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan Aksaray Kamyon Fabrikası, aradan geçen yıllarda üretimini istikrarlı şekilde artırarak pek çok başarıya imza attı. Şirket, 2015 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19.688 adetlik üretim ile kendi rekorunu kırdı. Fabrikaya 2016 yılına kadar yapılan 355 milyon Avro yatırıma ilave olarak, 30’uncu yılında 113 milyon Avro’luk yeni bir kapasite artırma programı daha başlatıldı. Yeni yatırımla birlikte 2018 sonuna kadar üretim kapasitesini ikiye katlayacak olan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası çalışan sayısını da 1.800’den 3.000’e yükseltmeyi planlıyor.

Türkiye’den 70’in üzerinde ülkeye ihracat

Mercedes-Benz kamyon ve çekicilerinin üretildiği Aksaray Kamyon Fabrikası, 30 yıla pek çok ilki, başarıyı, rekoru ve ödülü sığdırdı. Bugüne kadar toplam 232.256 adet kamyon ve çekici üreten fabrika, 2001 yılında ihracata başladı. Aksaray Kamyon Fabrikası, Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar 70’in üzerinde ülkeye yaklaşık 37.252 kamyon ihraç etti. Fabrika 2016 yılında Fransa, İspanya, Almanya, Polonya ve İtalya başta olmak üzere 33 ülkeye ihracat yaptı.

Aksaray Kamyon Fabrikamızın 30. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz

Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü ve Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Aksaray Fabrikası’nın 30. yılı vesilesiyle Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’nin en büyük kamyon üreticisi olduğunu vurguladı:

“Mercedes-Benz Türk olarak Aksaray Kamyon Fabrikamızın 30. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çeyrek yüzyıldan fazla süredir yatırımlarını sürdüren ve bugüne kadar toplam 232.256 adet kamyon ve çekici üreten fabrikamızda hâlihazırda işçi ve memur 1.800 kişi istihdam ediyoruz. Bölgenin en büyük işverenlerinden biri olarak bu özelliği ile fabrikamızın sadece Aksaray’a değil, Türkiye ekonomisine katkı sağladığını bilmenin gururunu yaşıyoruz.

Fabrikamız teknolojisi, mühendisliği, üretim süreçleri ve kadrosuyla Türkiye’de kendi alanında standartları yukarı çekmektedir. Bugün yaptığımız işlere, başardıklarımıza baktığımızda Mercedes-Benz Türk ailesinin, her bir ferdinin birlikte üreten, geliştiren çalışmalarını görüyoruz. Tüm çalışma arkadaşlarımızla her geçen gün gelişerek büyümekteyiz ve daha iyisini yapmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

“Türkiye’ye ve Türk insanına inanıyoruz”

Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretim Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann ise şunları kaydetti: “30 yıldır Aksaray’da ilklere imza atan ve rekorlar kıran fabrikamızın başarı hikâyesi devam ediyor. 1986 yılında yıllık 85 adet kamyon üretimi ile imalata başlayan fabrikamızda Eylül sonunda 100.000’inci çekicimizi banttan indirdik. Ayrıca 113 milyon Avro’luk yeni yatırımla fabrikamızda oluşturacağımız yeni tesisler ve üretime dâhil edeceğimiz yeni makine ve ekipmanlar ile üretim kapasitemizi ikiye katlayacağız. Yeni yatırım programı, Aksaray Fabrikası için yeni bir sayfa anlamına geliyor. Aksaray Kamyon Fabrikası teknik donanımı, bilgi seviyesi, tecrübeli yöneticileri ve çalışanlarıyla daha fazlasını yapmaya hazır. Mercedes-Benz Türk olarak biz Türkiye’ye ve Türk insanına inanıyoruz.”

Mercedes-Benz Aksaray Kamyon Fabrikası’nın 30 yıldaki kilometre taşları

  • Daimler-Benz AG Türkiye Genel Mümessili olan Otomarsan 1984 yılında kamyon üretimi için 46,9 milyon Avro yatırımla Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kurulması için ilk adımı attı.
  • Fabrika, ağır sınıf kamyon, Unimog, motor ve aks üretimi yapmak üzere 11 Ekim 1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından açıldı. Yıllık 3.600 adet kamyon üretim kapasitesine sahip fabrika, ilk ürün olan Mercedes-Benz 2622 model kamyonu üretmeye başladı.
  • 1987-90 yılları arasında yapılan ilave 12,8 milyon Avro yatırımla Mercedes-Benz Aksaray Kamyon Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesi 3.600 adetten 5.600 adede çıkarıldı.
  • 1994 yılında ISO 9002 kalite belgesini alan fabrika, Türk otomotiv ana sanayisinde bu belgeyi alan ilk tesis oldu.
  • Fabrikada kalifiye çalışan yetiştirmek üzere 1997 yılında, 833 bin Avro’luk ilk yatırımla Eğitim Merkezi’nin temeli atıldı.
  • 1998 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni bir yatırım hamlesi başladı. Yıllık üretim kapasitesi 10.200 adede çıkarken fabrikada dağıtım kamyonu Atego’nun üretimine başlandı. Bunu 2001 yılında Axor üretimi izledi.
  • Fabrikanın ilk ihracatı 2001 yılında Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Letonya’ya yapılan teslimatlarla başladı.
  • 2004 yılında Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ürettiği 45 adet Axor 1843 LS tipi çekiciyi İtalya’ya ihraç ederek Batı Avrupa pazarlarına ilk adımını attı.
  • 2007 yılında fabrikada kamyonların son kontrollerinin yapıldığı yeni ‘Finish Holü’ açıldı ve yıllık üretim 14.500 adede çıkarıldı.
  • Fabrika 2010 yılında Türkiye kamyon pazarında tek kalemde 100 adet kamyon teslimatını gerçekleştirerek bir rekora imza attı. Aynı yıl fabrikada üretilen ilk Mercedes-Benz Actros teslim edildi.
  • 2011 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’na 5 yıl içinde 130 milyon Avro’luk yatırım yapılması planlandı.
  • Mercedes-Benz Türk, 2013 yılında yeni montaj holü Hol 6’nın açılışı ile fabrikanın yıllık üretim kapasitesini 16.500 adede çıkardı.
  • Mercedes-Benz Türk, 2015 yılında 450 adetlik kamyon teslimatıyla Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük filo teslimatına imza attı.
  • 2016 yılının Şubat ayında Mercedes-Benz Aksaray Kamyon Fabrikası, 113 milyon Avro’luk yeni yatırımını duyurdu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz