CUMMİNS BUSWORLD TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ GÜÇ SİSTEMLERİNİ TANITTI

0
2230

CUMMİNS BUSWORLD TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ GÜÇ SİSTEMLERİNİ TANITTI

Cummins’in Yeni 74-kWh’lik Batarya Paketi ile Modüler Sistemi Standartlaştırılmıştır

İZMİR, TÜRKİYE, (19 Nisan 2018) — Cummins, İzmir’de organize edilen BUSWORLD Fuar’ında bugün, şehir içi, şehirler arası ve servis otobüsleri için de uygulanabilir olan elektrikli sistemlerini tanıttı. Sistem hem tam elektrikli taşıtlar (BEV) için hem de motor-jeneratör ve batarya paketi ile enerji iletimi sağlayabilen menzili uzatılmış elektrikli taşıtlar (REEV) için uygulanabilir. Bu sistemlerde, Cummins’in modern 74-kWh kapasiteli kompakt batarya paketinin standartlaştırılması ile daha basit bir şekilde otobüslere uygulanması sağlanabiliyor ve modüler yerleşim imkanıyla 8 bataryaya kadar genişletilebilmesi sayesinde tek şarj ile 385 km (240 mil) tam elektrikli kullanım menziline ulaşılabiliyor.

Cummins dizaynı ve üretimi bataryalarda Li-ion teknolojisinin kullanılmasıyla, daha yüksek enerji yoğunluğu elde ediliyor ve özgün kontrol teknolojisi sayesinde batarya şarjını koruyarak daha uzun menzilde sıfır emisyon ile otobüs kullanım fırsatı sunuluyor. Yüksek verimli elektrik motoru, doğrudan tahrik sağlamasının yardımıyla kesintisiz ve şanzımana ihtiyaç duymadan hızlanma ve sessiz bir kullanım imkanı sağlıyor.

Entegre edilmiş plug-in (kablo-priz) bağlantıyla gece veya kullanım sonrası şarj imkanı sayesinde operasyonel esneklik sağlanabilmesinin yanında, kesintisiz hizmet devamlılığı için araç üstü pantograf (pantograph) veya tekerlek altı şarj levhası (charge plate) gibi şarj altyapı seçeneklerinin kullanılmasına da uygundur.

Cummins Türkiye Bölge Lideri Cenk Yavuz, “Yeni elektrikli güç aktarma sistemimizin de yayınlanması ile mevcut Euro 6 çevre dostu dizel, doğal gaz ve konvansiyonel hibrid ürünlerin bulunduğu portföyümüzü bütünüyle tamamlayıp, tüm otobüs kullanım şartlarını ve ihtiyaç duyulan bütün çevresel koşulları karşılayarak, sektördeki en geniş ürün çeşitliliğine sahip firma rolüne kavuşuyoruz.” diyerek sözlerine başladı ve konuşmasına şöyle devam etti

“BEV ve REEV elektrikli çözümlerimiz, günümüz dizel otobüslerine tamamıyla adapte edilebilir şekilde dizayn edilmiştir. Bu sayede taşıma şirketleri mevcut filolarında sorunsuz olarak kullandıkları otobüslere elektrikli sistemlerimizi entegre ederek, filo ortaklaştırma avantajından faydalanabilir. Bu aynı zamanda Türkiye’deki bir çok müşterimiz için daha uygun maliyet ile teknoloji dönüşümünü mümkün kılmaktadır.”

Sıfır emisyonlu elektrikli taşıt (BEV) sisteminde, Cummins batarya paketi, dört ile sekiz adet arasında ve 296-kWh ile 592-kWh (kilovat saat) arasında değişen enerji depolama kapasitesi ile uygulanabilir durumdadır. Bu uygulama esnekliği, 9 Litre/100 km (30 mpg) dizel eş değeri enerji tüketim değeri ile işletme maliyetlerini ciddi anlamda düşürmesi sayesinde, Türkiye’de çalışan en popüler otobüs uygulamaları için ideal olduğu anlamına gelmektedir.

Sistem devamlı elektrik çıkış gücü olarak 215-kW (288 hp) ve ekstra güç ihtiyacı olursa 350-kW (469 hp)’ye kadar çıkabilen maksimum güç verebilmektedir. Yüksek voltajlı sistem, batarya şarj durumu %50 olduğu zaman 660V nominal değerde çalışabilir.

Otobüsün elektrikli kullanım menzili, aktarma organındaki rejeneratif frenleme özelliği sayesinde arttırılır. Tipik otobüs kullanım koşulunda, %20 oranında batarya şarj durumunun arttırılmasına katkıda bulunabilir.

Menzili Uzatılmış Elektrikli Taşıt Sistemin Çok Yönlülüğü

Cummins menzili uzatılmış elektrikli taşıt (REEV), üç adet batarya paketinin kullanılması ile şehir merkezi içerisinde veya diğer çevresel açıdan sıkıntılı bölgelerde 80 km (50 mil) ‘in üzerinde sıfır emisyonlu kullanım menzili sağlamaktadır. Şehir dışı veya kentler arası güzergahlarda ise sistem motor-jenerator moduna geçerek ultra düşük emisyon değerleri ve mevcut dizel otobüs ile gidilebilecek eş değerde menzil imkanı sunmaktadır.

REEV sisteminde kullanılan Cummins 2.8-litre motor, eş değer otobüslerde kullanılan motorlara kıyasla, silindir hacminde %60 oranında boyut küçültme (downsizing) imkanı ile 18 litre / 100 km (15 mpg) değerlerine çekilen yakıt tüketimi ve daha düşük karbon emisyon değerleri imkanı sunuyor. Batarya paketinin ek enerjiye ihtiyacı olduğunda Güç Destek fonksiyonu kullanılabilir.

REEV sisteminde, belirlenen bölgelere girişte uzaktan bağlantı yardımıyla coğrafik konumlama yapılması ile kısa mesafeler için sadece batarya modu ve daha uzun menziller için motor-jeneratör modu arasında geçiş yapabilmesi sağlanabiliyor.

Cenk Yavuz, “Yeni elektrikli sistemlerimize, mevcut dizel ve doğal gazlı filolarda olduğu gibi Cummins distribütör ağımız tarafından uzman bir şekilde servis desteği verilmeye devam edilecektir. Türkiye’deki otobüs operatörleri için bu çok önemli bir faktördür çünkü filoları için bizim BEV ve REEV sistemlerimizi seçtiklerinde kusursuz bir destek anlamına gelmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha Yüksek Enerji Verimliliği

Cummins BEV ve REEV sistemlerinde, 1850 Nm kesintisiz tork çıkışı elde edilebilen, vites geçiş ihtiyacının ortadan kaldırılması ve aktarma organlarının neden olduğu sesin önemli miktarda azaltılması amacıyla aynı elektrikli çekiş motoru ve güç elektroniği sistemi kullanılmaktadır. Ani hızlanma veya yokuş tırmanma durumlarında, araçta ilave çekiş gücü ihtiyacı olduğunda, sistem maksimum 3500 Nm’lik anlık tork değeri verebilmektedir.

Cummins sistemindeki elektrik enerjisi ayrıca otobüs üzerindeki elektrikli hidrolik direksiyon, iklimlendirme sistemi (e-HVAC), hava kompresörü ve soğutucu fan gibi elektrikli aksesuarlara aktarılabilir. Cummins sisteminden alınabilecek elektrik, uygulanmasını kolaylaştırmak ve elektrikli aksesuarlar için gereken maliyeti düşürmeye yardımcı olmak amacıyla, hem 21 kW’a kadar düşük voltaj doğru akım (DC), hem de 30 kW üzerinde değerde yüksek voltaj alternatif akım (AC) şeklinde alınabilir.

Yaygın şekilde kullanılan Euro 6 otobüs motorlarındaki kontrol modülü, BEV ve REEV ürünlerinin kontrol sistemine de adapte edilerek, mevcut otobüs operatörlerinin aşina oldukları Cummins arıza bulma sistemlerine uyum sağlamasına olanak sağlanacaktır.

Cummins Inc. Hakkında

Cummins Inc., global güç sistemleri lideri olarak, geniş ürün gamındaki güç çözümlerinin dizaynı, üretimi, distribütörlüğü ve servisi gibi birbirini tamamlayan hizmetler sunan bir şirkettir. Şirketin ürün portföyünde; dizel ve doğal gaz motorlarından, hibrid ve elektrikli platformlara, ayrıca batarya, yakıt ve kontrol sistemleri, hava işleme, filtrasyon, emisyon çözümleri ve jeneratör sistemleri gibi bunlar ile ilişkili teknolojiler vardır. Merkezi Columbus, Indiana (A.B.D.)’de 1919’da kurulduğundan beri, şu anda yaklaşık 58,600 çalışanı ile Dünya’yı geliştirmek ve güçlendirmek için çalışmaya kendini adıyor. Cummins, müşterilerine, yaklaşık 500 kendisine ait ve bağımsız distribütör ve 7,500 bayi barındıran hizmet ağı ile takriben 190 ülke ve bölgede destek veriyor. Cummins, 2017 yılında $20.4 milyarlık satışından $1 milyar kar elde etti. Basın bildirilerimizi web sitemiz www.cummins.com adresinde bulabilirsiniz.

Bizi Twitter’da www.twitter.com/cummins ve YouTube’da www.youtube.com/cumminsinc hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz