Afyon Boncuk Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Yaşık Röportajımız

0
3587

Afyon Boncuk Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Yaşık Röportajımız

UD: Boncuk Turizm’i ve kendinizi tanıtır mısınız?

TY: Küçük yaşlardan bu yana simit satarak, otobüs temizleyerek, çeşitli firmalarda muavinlik, katiplik ve ayakçılık yaparak hayat mücadelesine atılan babam Halil Yaşık’a, küçük ve sempatik oluşundan kaynaklı olarak  “Boncuk” lakabı takıldı. 1976 senesinde Boncuk Turizm’i kurdu. Tecrübelerinden yararlanarak kısa zamanda birçok başarıya ve ilke imza attı. 1975’te Efes Turizm ve Has Turizm, 1980’lerde Bursa Uludağ Turizm, 1992 senesinde Metro Turizm ve 2003 senesinde Anadolu Ulaşım firmalarını Afyonkarahisar’da temsil etmiştir. 25 Mart 2015 tarihinde kendisini ani bir rahatsızlık sonucu kaybettik. Boncuk Turizm’i layıkıyla bugünlere taşıdım ve geleceğe taşıyorum.

UD: Boncuk Turizm çatısı altında toplam kaç firmayı temsil ediyorsunuz? Bu firmalardan bize birkaç örnek verir misiniz?

TY: Yeni düzenlemeye göre 10 adet firmaya hizmet veriyoruz. Bundan önce herhangi bir kısıtlama yoktu. Yeni belge düzenlemeleriyle yazıhanelere 10 firma temsilciliği kotası kondu. Ana firmalarımız Isparta Petrol Turizm ve Has Turizm. Bu firmaların yanında Ben Turizm, Lüks Karadeniz, Mek Ağrı Dağı ve Vangölü Turizm gibi bölgelerinde güçlü ve söz sahibi olan firmaları Afyonkarahisar’da temsil ediyoruz.

UD: Boncuk Turizm olarak peronlarınızdan günde ortalama kaç otobüs uğurluyorsunuz?

TY: Günde ortalama 50 adet otobüs, Boncuk Turizm peronlarından Türkiye’nin dört bir yanına gidiyor. Bunun yanında Lüks Karadeniz ve Can Diyarbakır Turizm Afyonkarahisar’dan Gürcistan ve Irak’a yurtdışı seferleri düzenlemektedir. Türkiye’nin en yakın noktasından en uzak noktasına kadar seferlerimiz mevcut.

UD: 2018 yaz sezonunu Boncuk Turizm ve Afyonkarahisar otobüsçülüğü bazında nasıl değerlendirirsiniz?

TY: Her geçen sene, bir önceki seneyi aratıyor. Artık yaz sezonu bizim için tam bir harman dönemi. Ama Harmanımız düşmeye başladı maalesef. Etik dışı rekabet ortamı ve yersiz fiyat kırma politikaları nedeniyle 2018’in yaz aylarında istediğimiz gibi bir kazanç elde edemedik.

UD: 2018 senesinin son çeyreği Afyonkarahisar otobüsçülüğü için nasıl geçti? Kötü hava koşulları yolcu portföyü ve bilet satışlarını hangi yönde ne kadar etkiledi?

TY:  Bilet satışları olağanüstü derecede düştü. İş yapamaz hale geldik. Tabi ki kar yağışı da Allah’ın bir lütfu. Kar aslında felaket değil bereket ama işlerimize tam bir felaket olarak yansıyor çünkü yollar kapanıyor, seferler gelmiyor. Örneğin Van, Diyarbakır ve Muş’tan seferlerimiz gelmedi. Gün aşırı aksayan seferlerimiz oldu, bazen aksamalar 2-3 günü buldu. Haliyle yolcu sayımızda büyük düşüş yaşadık.

UD: İçinde bulunduğumuz dönemde özellikle rağbet gören bir güzergah var mı?

TY: Afyonkarahisar, Türkiye’nin önemli transit noktalarından biri olduğu için özellikle rağbet gören bir sefer yok. Her güzergah hemen hemen eşit ölçüde talep görüyor.

UD: Sizce Afyonkarahisar’ın bir yerel firmaya ihtiyacı var mı? Böyle bir firma kurulduğu takdirde ne kadar ilgi görür?

TY: Bir önceki sorunuzda da dediğim gibi Afyonkarahisar, Türkiye’de mühim bir transit ildir. Dolayısıyla günün her saati gitmek isteyebileceğiniz her yere otobüs bulmak oldukça kolay. Bu kadar fazla otobüs firması varken bir yerel firma, Afyonkarahisar için lüzumsuzdur. Kurulduğu takdirde de ömrünün kısa süreceğini düşünüyorum.

UD: 2019 senesinin Ocak ve Şubat ayları Boncuk Turizm ve Afyonkarahisar otobüsçülüğü için nasıl geçti, değerlendirir misiniz?

TY:  2019’un ilk iki ayı açıkçası iyiydi. Sömestr tatili ile beraber temsil ettiğimiz firmalar başta olmak üzere birçok firma sefer sayısını arttırdı, o 2 hafta boyunca ek seferlerimiz dahil bütün seferlerimizde otobüslerimiz en az %90 doluluk oranıyla kalktı, dar boğaz geçen kış döneminde bizim için güzel bir nefes oldu.

UD: 2019 senesi Afyon ve sektör için sizce nasıl geçecek? Geçen seneye oranla hangi yönde seyredecek? 2019 için sektörel beklenti ve hedefleriniz nelerdir?

TY: 2019 senesine umutla girdik umutla devam ediyoruz; beklentimiz yüksek. İnşallah ülkemizin ekonomisi de düzelirse gerisinin çorap söküğü gibi geleceğine inanıyorum. Firmalarımızdan yeni sıralar bekliyoruz. Şu anda otobüs firmaları sancılı bir sürecin ortasındalar. İstanbul yöresinde köprü maliyetleri, ulaşımdaki akaryakıt ve gişe ücretleri ve çeşitli harcama kalemlerinin artış göstermesi korkutsa da beklentimiz yüksek. Hemen hemen herkes sezonu umutla bekliyor. Biz de sezona umutla bakıyoruz.

UD: Ulaşım Dünyası aracılığıyla ayrıca değinmek istediğiniz konular ve iletmek istediğiniz mesajlar var mı?

TY: Ulaşım Dünyası’na çok teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’a çeşitli şehirlerden gelen bu güzel ekiple çok güzel zaman geçirdik. Derdimizi anlatmamızda önemli bir aracılık yaptınız. Babamdan kalan bu işi severek yapıyorum. Ama sektör iyiye gitmiyor. Büyük firmaların tekelleşme savaşı içinde zararı yerel firmalar görüyor. En büyük mesajım şudur ki yerel firmalarımıza dost eli uzatılsın, kolaylıklar yapılsın. Çünkü Türkiye’de otobüsçülüğün temeli holding usulü yönetilen büyük firmalar değil, çekirdek anlayışını benimseyen köklü ve tecrübeli otobüsçülerin öncülük ettiği yerel firmalardır.

Ropörtaj: Doruk Kırbay – Orkut Işıkalp

Editör: Doruk Kırbay

Arka Plan: Furkan Şahin – Batuhan Doğan – Burak Akıncı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz