Allison Tam Otomatik Şanzıman Donanımlı Yeni KamAZ Yük Kamyonu

KamAZ Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından geliştirilen yeni KamAZ-65805 yük kamyonu, Allison 4700 tam otomatik şanzıman donanımı ile sunuluyor.

Allison 4700 şanzıman donanımlı yeni KamAZ-65805 Atlant yük kamyonu, orta ve küçük ölçekli taş ocaklarında kaya ve cevher taşımacılığı için tasarlandı. KamAZ Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından geliştirilen bu kamyon, otonom bir araca dönüştürülebilme kabiliyetine sahip bir şekilde tasarlanarak verimli, ekonomik ve konforlu yük kamyonu konseptini tam olarak yansıtıyor.

KamAZ-65805, yeni KamAZ-Atlant yük kamyonu sınıfının ilk temsilcisi. Hidrolik retarder sistemine sahip Allison 4700 tam otomatik şanzıman ve progresif direksiyon dahil olmak üzere pek çok yeni teknoloji seçeneği ile donatılan bu yeni kamyon, madencilik sektörü için kritik olan yüksek manevra kabiliyeti, arazi kullanımı yetenekleri ve yüksek güvenlik özelliklerini bir arada sunuyor.

Bu kamyon, 45 ila 70 ton arasındaki yük kapasitesi ile 8×4 veya 10×6 akslı şasi seçenekleri ile sunulacak. Araç tasarım ekibi, bu yük kapasitesi sınıfındaki kamyonlarda tam otomatik şanzıman kullanmanın, araç performansını önemli ölçüde artırmak için en ideal çözüm olduğuna inanıyor.

KamAZ-65805 Atlant, daha uzun fren sistemi ömrü için entegre hidrolik retardere sahip Allison 4700 tam otomatik şanzıman ve yeni 500 bg 12-litre sıralı KamAZ 910 dizel motorla donatılıyor. Fren sistemine aşırı yüklenmeden etkili yavaşlama ve yokuş çıkarken geri kaymayı önleme gibi tam otomatik şanzıman avantajları, taş ocaklarında ve dağlık bölgelerdeki çalışmaları çok daha güvenli hale getiriyor.

KamAZ Bilim ve Teknoloji Merkezi Yenilikçi Araçlar Tasarımcısı Sergey Nazarenko; “Son kullanıcıların bu araç sınıfından beklentilerini derinlemesine inceleyerek ve pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yeni yük kamyonları tasarlıyoruz. Önemli araç bileşenlerinden biri olan şanzımandan, güvenilirlik, dayanıklılık ve üretkenlik açısından beklentiler oldukça yüksek. Bunlar, yeni KamAZ Atlant için şanzıman donanımına karar verirken göz önünde bulundurduğumuz ana faktörlerdi ve tercihimizi Allison şanzımandan yana kullandık” şeklinde açıklıyor.

Allison tam otomatik şanzımanların diğer bir avantajı ise patentli Kesintisiz Güç Teknolojisi™. Bu sayede tekerleklere daha etkili güç aktarımı ve yüksek manevra kabiliyeti sağlanarak taşıma süresi kısaltılıyor, kamyonun verimliliği ve karlılığı artırıyor. Müşterinin talebi üzerine, Allison 4700 şanzımana çeşitli ekipmanlara güç sağlamak için bir PTO monte edilebiliyor. Ayrıca tam otomatik şanzıman, araç sahibinin gelecekte otonom araç konseptini hızlı ve etkili bir şekilde uygulamasına da imkân tanıyor.

Yeni KamAZ-65805 yük kamyonu, üç adet tahrikli arka aksı ile 10×6 şasiye sahip. İki ön aks ve son arka aks dümenlenebilir. Allison tam otomatik şanzımanın kullanımıyla birlikte bu çözüm, aracın manevra ve arazi kabiliyetini 8×4 kamyonlarla eşdeğer hale getiriyor.

Genel olarak bir taş ocağı vardiyası, araçların kısa ve orta mesafede sık gidiş gelişleri ve taş ocağında yük almak için durmaları ile tamamlanıyor. Bu çalışma şekli hem motoru hem de tüm şanzıman bileşenlerini ağır bir yüke maruz bırakıyor. Motorun en ideal şekilde çalışmasını sağlamak üzere tasarlanan Allison tam otomatik şanzıman, motorun ömrünü ve dolayısıyla yük kamyonunun karlılığını artırıyor. Buna ek olarak tam otomatik şanzıman, sürücünün aracı doğru vitese almak için çaba sarf etmeden tamamen sürüşe odaklanmasına imkân sağlıyor.

Yeni Atlant, Allison Transmission ile KamAZ arasındaki başarılı iş birliğinin diğer bir örneği oldu. KamAZ, COMTRANS‑2019 fuarında NefAZ-4299-30-52 yarı alçak tabanlı yolcu otobüsü ve KamAZ-Arktika arazi aracı olmak üzere Allison tam otomatik şanzıman donanımlı iki yeni aracı tanıtmıştı.

Allison Transmission, KamAZ filosu operatörlerine Allison tam otomatik şanzıman bulunan ve bulunmayan araçların performansını analiz etme ve karşılaştırma fırsatı sunuyor. Bunun için filodaki bir aracın şanzımanı, Allison tam otomatik şanzıman ile değiştiriliyor. Daha sonra aracın çalışma verileri toplanıyor ve detaylı bir şekilde analiz ediliyor. Operatör, elde edilen verilere dayanarak, Allison şanzıman donanımlı aracın verimliliğini kapsamlı bir şekilde değerlendirebiliyor. Bu program kapsamında Kazan’daki bir toplu taşıma şirketi tarafından işletilen NefAZ-5299-30-32 otobüsüne ve Rusya’daki yol ve belediye araçları pazarının lideri Mercator Holding’e ait tuz serpme makinalı KamAZ-6520 kamyona Allison tam otomatik şanzımanlar monte edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz