TÜV Austria Turk nükleer eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor

Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, genel ve talebe özel (tailor-made) eğitim programları ve workshoplar düzenleyerek nükleer santral projelerinde yer alan personellerin yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Şirket, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında eğitim çalışmalarıyla hem nükleer alanda çalışacak personelin yetişmesine katkı sağlıyor hem de şirketlerin nükleer santral projesinde yer alabilmesi için kilit öneme sahip standartlara ilişkin eğitimleri sunuyor.

Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, nükleer santral projesinde çalışmak için gerekli eğitimleri aralıksız sürdürüyor. Şirket,  düzenleyici kuruluş da dahil olmak üzere ilgili paydaşlara; santralin kritik ekipmanlarından; reaktör basınç kabı, basınçlandırıcı, buhar jeneratörü, türbin ve jeneratör denetimleri, VVER (water-cooled water-moderated energy reactor) teknolojisi, tahribatsız muayene (NDT) metotlarının nükleer projelerde uygulamaları, nükleer güvenlik kültürü, Santrallerin Standard Operasyon Prosedürleri (SOP) ve spesifikasyonları gibi önemli konularda özel eğitimler ve workshoplar düzenleyerek santral projesinde görev alan personelin kalifikasyonuna katkı sağlıyor.

“Nükleer kalitenin temininde aktif rol alıyoruz”

Nükleer projelerde çalışmak isteyen şirketlerin ilgili sertifikasyona sahip olabilmeleri için gerekli eğitimleri verdiklerini kaydeden TÜV Austria Turk Ülke Müdürü Yankı Ünal, “2020 yılı ekim ayından itibaren Akkuyu’da denetim, eğitim ve muayene hizmetlerinde bulunuyoruz. Özellikle eğitim kısmı Türkiye için oldukça önemli. Nükleer projede çalışacak şirketler, personellerinin eğitimleri olmadan projeye dahil olamıyor. Biz bu süreçte gerek eğitim gerek workshoplarla şirketlere destek oluyoruz. Eğitimlerimizi; nükleer sektörde kalite yönetim sistemi uygulama ve özellikleri ve nükleer sektörde kalite yönetim sistemlerini belgelendiren kuruluşların akreditasyon gereklilikleri gibi santralin güvenliğine dolaylı katkı sağlayacak önemli konularda da sürdürüyoruz. Ayrıca, şirketlerin nükleer projelerde yer alabilmesi için sektöre spesifik standartların (nükleer güvenlik kültürü, ürün güvenlik sınıflandırması ve dereceli yaklaşım, risk ve konfigürasyon yönetimi vb.) gerekliliklerinin karşılanması önem arz ediyor. Bu bağlamda, firmaların ISO 19443 & ISO 9001 özelinde nükleer Kalite Yönetim Sistemleri kurmaları ve belgelerini almaları konusunda yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

“Nükleer santrallerin üst düzey standartlarında kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz”

Nükleer santrallerin üst düzey standartları olduğunu ifade eden Ünal, “Nükleer güvenliğin temini için gerçekleştirilen denetimler esnasında uluslararası ve teknoloji spesifik standartları uyguluyoruz. Nükleere özel olmayan yapılar için de ülkemizde kullanılan ya da kabul edilen ulusal ve uluslararası standartlarda denetimler gerçekleştiriliyor. TÜV Austria Turk olarak nükleer santrallerinin inşaat ve işletme dönemlerindeki tüm aşamalarının denetlenmesinde yer alabilecek kabiliyet ve kapasiteye sahibiz. Bu aşamalardan ilki nükleer ekipmanların imalat denetimleridir. Ardından kurulum ve montaj aşamasında denetimler gerçekleşir. Bunu devreye alma denetimleri izler. Tesis işletmeye alındıktan sonra periyodik bakım ve yakıt değişimi denetlemeleri yapılır. En son da santralin işletmeden çıkarma denetlemeleri gerçekleşir. Bu denetimler gerçekleştirilmesi tesiste olası kazaların önlenmesi ve nükleer güvenliğin sağlanması için olmazsa olmazdır” ifadelerini kullandı.

“Sunduğumuz teknik destek hizmetleri ile yerlileştirmeye katkı sağlıyoruz”

Ünal, “Sunmuş olduğumuz genel nükleer kalite yönetimi standardları eğitimlerine ek olarak,üreticilerin gerekli müşteri onayı alabilmeleriiçin şartnamelerde belirtilenteknoloji spesifikstandart ve regülasyonların gerektirdiği teknik dokümantasyon tasarımı, üretim dokümantasyonu ve test programı dahil olmak üzere tüm yaklaşımlar kullanılarak nükleer nitelikli ürünlerin üretimine ilişkin prosedürlerin tanımlanması konusunda teknik destek ve eğitim hizmetleri ile üreticileri destekliyoruz” dedi. Üreticilerin ihale öncesinde, ihale sırasında ve sonrasında karşılaşabilecekleri zorluklara rağmen, TÜV Austria Turk’un, nükleer endüstride yeterlik alınması sırasında ortaya çıkabilecek olası engellerin üstesinden gelmek için nükleer imalatçılar ve tedarikçiler için gerekli çözümleri sağlayacağını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz