Otomotiv devi BMC, Türkiye’nin gelecek 50 yılına imza atacak projelerini açıkladı

0
4501

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli ve milli otomotiv devi BMC’nin Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine katıldı

Otomotiv devi BMC, Türkiye’nin gelecek 50 yılına imza atacak projelerini açıkladı

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC’nin Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı. Temel atma töreninde gerçekleştirilen ‘Gelecek 50 Yıl’ toplantısında BMC’nin Türkiye’nin geleceğine imza atması hedeflenen projeler açıklandı. BMC Karasu Fabrikası’nın temel atma töreninin ardından, modernize edilen BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası ile canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, Türkiye’nin ilk insansız askeri aracı Amazon tanıtıldı ve yüksek teknoloji ürünü kamyon serisi BMC TUĞRA’nın lansmanı yapıldı. Ayrıca tasarımı ve teknolojisiyle Türkiye’nin ilk yerli ve milli motoru çalıştırıldı.  BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, önemli bir gelişme olarak Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi ile milletin huzurunda olduklarını duyurdu. Türkiye’nin özgün tasarım ürünü üçüncü nesil ana muharebe tankı ALTAY Seri Üretim Projesi’nin hayata geçtiği bilgisini veren Öztürk, Milli ve Yerli Yüksek Hızlı Tren ve Metro projelerinin planlanmasında da hızla ilerlediklerini belirtti.

50 yılı aşkın köklü geçmişi, 80 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatı, kuruluşundan bugüne 300 bin adedi geçen araç üretimi ile Türkiye’nin önde gelen ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olan BMC, “Lider, Yerli ve Milli” olmanın gururuyla geleceğe doğru yol almaya devam ediyor.

2014 yılında yapılan özelleştirmenin ardından 5 yılda savunma ve ticari araçlar alanındaki uzmanlığıyla çok önemli atılımlar gerçekleştiren BMC bugün, 3.000 çalışanı; askeri zırhlı araç, askeri taktik ve lojistik araç; tank; otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri; kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında onlarca farklı üründen oluşan bir portföye sahip.

Türkiye’nin milli ve lider otomotiv firmalarından BMC, Türkiye’nin gelecek 50 yılına imza atacak projelerini 13 Ocak Pazar günü Sakarya Karasu Fabrikası’nın temel atma töreninde düzenlenen ‘Gelecek 50 Yıl’ toplantısında açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, yüksek bürokrasi ile önemli iş çevrelerinin katıldığı toplantıda, modernize edilen BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası ile de canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

BMC’nin Gelecek 50. Yıl Toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

“Şehrimiz ve istikbalimiz adına tarihi bir adım atıyoruz. Modernize edilen 2600-2700 çalışanın görev yaptığı fabrikanın açılış törenini gerçekleştireceğiz. İlk yerli 600 beygir gücündeki motorunun test çalıştırmasını yapacağız. Savunma sanayini bir üst lige taşıyacak BMC üretim ve teknoloji üssünün birinci kısmının temel atma törenini icra edeceğiz. Tank fabrikası, zırhlı ara, ve askeri kamyon fabrikası, ticari kamyon fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak tüm etapları faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.”

“BMC yerli ve milli mühendislikle dünya markası olma yolunda”

BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada ülkemiz için tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve onun büyük vizyonu ile ülkemizde 17 yıldır başarı ile devam eden milli ve yerli sanayii oluşturma yolculuğumuzun en önemli adımlarından birisini atıyoruz.  1964 yılında kurulan ve bugüne kadar ülkemiz hizmetine sunduğu ürünlerin yansıra 80 ülkeye yaptığı ihracat ile değerli bir marka haline gelen BMC’miz; 2014 yılından bu yana Türkiye ve Katar stratejik ortaklığı olarak, dünya markası olma yolunda yerli ve milli mühendislik ile gece gündüz çalışarak büyüyerek yoluna devam etmektedir.”

2014 yılında yapılan ihale ile yaklaşık 360 milyon dolar bedelle Türk ve Katarlı ortak tarafından satın alınan BMC’nin yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım ve işletme sermayesini, 10 yıllık çok detaylı bir iş planı doğrultusunda kullanarak bugün faaliyetlerini gururla anlatabilecekleri bir noktaya ulaştıklarını ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Karasu’da gelecek 50 yılı inşa ediyoruz”

“Bugün 3.000 çalışanımız; askeri zırhlı araç, askeri taktik ve lojistik araç; tank, otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri, kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında onlarca farklı üründen oluşan bir portföy ile ülkemize ve dünya ülkelerine hizmet veriyoruz. Büyüyen hayallerimiz artık mevcut tesislerimize sığmıyor. Burada Sakarya Karasu’da gelecek 50 yılı inşa etmek ve Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon ve hedefler doğrultusunda, milli ve yerli mühendislik ve üretim yetenekleri ile Türkiye ve Katar başta olmak üzere Dünya’da birçok ülkeye hizmet verebilmek için; 222 hektar alan üzerine kurulu ve fazlar halinde toplam 500.000 metre kare kapalı alana ulaşacak olan BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün temellerini atıyoruz.”

“Bu vesile ile bize bu cesareti, vizyonu ve milli şuuru kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza en derin şükranlarımızı sunuyoruz.  Onların liderliği olmadan bu hayalleri gerçekleştiremezdik” diye konuşan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

2023’te 10 bin kişilik istihdam, 5 milyar dolarlık katma değer”

“2023 yılına kadar Üretim ve Teknoloji üssümüz tamamlandığında, tüm faaliyetlerin toplamında yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam sağlayacak ve ülkemiz ekonomisine yıllık 5 milyar USD katma değer üretecektir.  Yıllık ihracat hedefimiz ise, yaklaşık 1 milyar USD seviyesinde olacaktır. Tesisimizin bugün temelini atacağımız birinci fazı, yaklaşık 100.000 metre karelik bölümünü kapsamaktadır. Çok yoğun bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçecektir.”

“Milli motor hazır, Tuğra yollarda, Altay Tankı hayata geçti, Yerli Otomobil Projesi ile milletimizin huzurundayız”

Öztürk, İzmir’de 5 yıldır yapılan çalışmalarla Türkiye’nin ilk yerli ve milli motorunun çalışmaya hazır olduğunu, BMC’nin yeni kamyon ve çekici efsanesi TUĞRA, Türkiye’nin yükünü taşımak için yollara çıktığını, Raylı Sistemler, Milli ve Yerli Yüksek Hızlı Tren ve Metro projelerinin planlanmasında hızla ilerlediklerini belirtti. Türkiye’nin özgün tasarım ürünü üçüncü nesil ana muharebe tankı ALTAY Seri Üretim Projesi hayata geçtiği bilgisini veren Öztürk ayrıca, “Türkiye’nin ‘İlk Yerli Otomobil Projesi’ gibi çok özel bir gelişmeyle milletimizin huzurundayız” dedi.

Türkiye’nin ilk insansız askeri aracı Amazon sürprizi

Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘insansız tankın gerekli olduğuna’ dair sözlerini hatırlatarak, insansız tankın da hedefleri arasında olduğunu söyledi ve Türkiye’nin ilk askeri insansız kara aracı Amazon’u tanıttı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere toplantıya katılanlara teşekkür eden Öztürk, sözlerini “Durmak yok yola devam.  Ülkemiz için, Milletimiz için her gün daha fazla çalışarak sizlerin de desteği ile bu milli bayrağı gururla, onurla, başarıyla taşımaya devam edeceğiz” şeklinde tamamladı.

Savunma ve motor teknolojilerinde dünya vizyonu

Yarım asrı aşkın tecrübesi, nitelikli iş gücü ve yüksek üretim kapasitesi ile sağlam adımlar ve büyük yatırımlarla geleceğe ilerleyen BMC, otobüsten kamyona, mayına karşı korumalı zırhlı araçtan taktik tekerlekli araca kadar pek çok farklı konfigürasyondaki ticari ve savunma sanayi aracını üretebilecek esneklikte çalışıyor. Tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden satış ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm çözümleri kendi bünyesinde topluyor. Türkiye’nin ihtiyaçlarına odaklanarak hazırladığı projeleri topyekûn uygulamaya koyuyor, dünya markası olma yolunda yenilenen hedeflerini bir bir gerçekleştiriyor. Gelecek projeleriyle Türkiye ve Katar merkezli olmak üzere; Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerini kapsayan bölgede, savunma sanayi kara araçları, otobüs, kamyon, motor ve bunlarla ilişkili teknolojiler alanında, lider ve milli bir teknoloji şirketi olma vizyonuyla çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz