Mercedes-Benz Türk örnek enerji yönetim modeli ile sektöre öncülük etmeye devam ediyor

0
1679

Mercedes-Benz Türk örnek enerji yönetim modeli ile sektöre öncülük etmeye devam ediyor

  • Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası “Enerji Yönetim Sistemleri Geliştirme Sertifikası” aldı.
  • Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda çalışan dört mühendis; UNIDO (Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Örgütü) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği 9 aylık periyotta tamamlanan enerji yönetim sistemleri kurulumu ve uzmanlığı eğitimine katılarak, bu eğitimler sonunda “Enerji Yönetim Sistemleri Uzmanı” olarak sertifikalandırıldı.
  • Hoşdere Otobüs Fabrikası elektrik ihtiyacının %100’ünü; ısı ihtiyacının ise yaz aylarında tamamını, kış aylarında %50’sini fabrika içerisinde bulunan “Trijenerasyon Tesisi” ile karşılıyor.
  • Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ise 2018 yılında elektrik tüketiminde %6, doğalgaz tüketiminde %35 ve su tüketiminde %4,5 oranında tasarruf sağlandı.

Mercedes-Benz Türk, vizyonu gereği uzun vadede hayata geçireceği teknolojik gelişmeleri ve büyümeyi göz önünde bulundurarak ve enerji tüketimindeki artışı hesaplayıp şimdiden tespit ederek, bu tüketimlerinin kontrol altına alınması ve azaltılmasına yönelik 5E Modeli’ni oluşturdu. 2009 yılı itibariyle bu enerji yönetim modelini tesislerinde hayata geçiren şirket, sektöre öncülük etmeye devam ediyor. 5E Modeli, tamamen enerji verimliliğine, enerji ve kaynak tasarrufuna, CO2 emisyonlarının azaltılmasına odaklanan bir proje olarak; tüm Mercedes-Benz Türk ailesinin çevreye duyarlılığını ve farkındalığını arttırmaya yarayan, bunu ayrıca teknik ve sosyal projelerle hayata geçirmeyi sağlayan önemli bir araç olarak tanımlanıyor.

2018’de ISO 14001:2015’e geçiş denetimini başarıyla tamamlayan ve Çevre Yönetimi Sistemi Sertifikası’nı almaya hak kazanan Mercedes-Benz Türk; ilgili yasal yönetmeliğin gerektirdiği sertifikalara sahip uzmanlardan oluşan Enerji Yönetim Takımı’nın hazırladığı düzenli raporlamalarla iyileştirme gereken noktaları ve verimlilik potansiyellerini belirledikten sonra gerekli yatırımları gerçekleştiriyor.

Hoşdere Otobüs Fabrikası %100 kendi elektriğini üretiyor

Bina otomasyon sistemini Türkiye’de ilk kullanan endüstriyel tesislerden biri olarak Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda, otomasyon sisteminin bir parçası olan zaman programları ile aydınlatmaların ve ısıtma-soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor. Buna ek olarak ısı kontrol cihazları ile ortam sıcaklıkları izlenerek kontrol sağlanıyor. Aydınlatmalar, ısıtma-soğutma sistemleri ve pompalar zaman programları ile kontrol edilirken, ısı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın 1995 yılındaki kuruluşundan beri kullanılan bina otomasyon sistemi ile yaklaşık %25 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.

Enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve enerji kesintisi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz çevresel etkileri kaynağından engellemek amacıyla Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda kurulan “Trijenerasyon Tesisi” sayesinde doğalgaz kullanılarak; elektrik, ısıtma ve soğutma suyu elde ediliyor. Bu sistemle elektrik ihtiyacının %100’ü ve ısı ihtiyacının yaz aylarında tamamı, kış aylarında ise %50’si karşılanıyor.

Tüm bu çalışmalar sonucunda; 2007 senesinden beri Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda sürdürülen enerji verimliliği çalışmaları kapsamında araç başı %30’un üzerinde enerji tasarrufu elde edilirken, karbondioksit salımında yıllık 10.000 ton civarında düşüş sağlandı. Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2016’da araç başına gaz salınım miktarında şimdiye kadarki en düşük seviye kaydedildi.

2018 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın kapalı kullanım alanı yaklaşık 10.000 m2 daha artarak 160.239 m2’ye ulaştı. 5E Modelinin sağladığı yol haritası ışığında enerji yoğunluğu hesabına göre 2017 yılına kıyasla 1.147 MWh elektrik enerjisi, 4.803 MWh doğalgaz enerjisi tasarrufu sağlandı ve 648 ton daha az CO2 doğaya salındı.

Aksaray Kamyon Fabrikasında yeni yatırımlarla enerji güç kapasitesi %65 arttı

Aksaray Kamyon Fabrikası’nın ise son yıllarda yapılan yeni yatırımlarla enerji güç kapasitesi %65 artırıldı. Bu yatırımlar kapsamında fabrika tesisleri ve binalarında, enerji verimliliği yüksek ve otomasyonlu ekipmanlar devreye alındı. Fabrikanın üretim kapasitesinin artırılmasına rağmen, tüm binalardaki altyapılarda otomasyonlaşma ve standartlaşmaya gidilerek Facility Management (FM) 4.0 adlı merkezi kontrol odası aracılığıyla üretimin vardiya sistemine uygun olarak programlanmasını sağlayan ısıtma sistemleri, aydınlatmalar ve su sistemleri sayesinde enerji daha verimli kullanılarak tüketimlerin yükselme oranları kontrol altına alındı. Bunlara ek olarak; 2018 yılında gerçekleştirilen enerji verimliliği çalışmalarıyla araç başı enerji tüketiminde ise bugüne kadar ki en düşük seviyeye ulaşıldı.

Aksaray Kamyon Fabrikası’nda gerçekleştirilen enerji tasarrufu çalışmaları kapsamında anlık bina sıcaklıkları izlenerek havalandırma sistemleri ve diğer ısıtma sistemlerinin tamamı anlık motorlu vanalarla yönetilerek enerji tasarrufu gerçekleştirildi.

2018 yılında Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda elektrik tüketiminde %6, doğalgaz tüketiminde %35 ve su tüketiminde %4,5 oranında tasarruf sağlandı.

2017-2018 yılları arasında Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kapalı kullanım alanı 122.321 m2’den 155.080 m2’ye ulaşarak %25 oranında artış sağlandı. 5E modelinin sağladığı yol haritası ışığında enerji yoğunluğu hesabına göre toplamda 932.489 kWh elektrik enerjisi, 11.184 MWh doğalgaz enerjisi, 2.413 tCO2 ve 8.632 m3 su tasarrufu sağlandı.


 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz