Boncuk Turizm Yön. Kur. Bşk. Tufan Yaşık’ tan sektör değerlendirmesi;
SEKTÖRÜN TALİHSİZLİĞİ Mİ, SAHİPSİZLİĞİ Mİ?

2020 yılının başında tüm dünyayı kasıp kavuran COVİD-19 salgınının pandemi ilanı ile birlikte Dünya ve ülkemizin ticari ve sanayi faaliyetlerini kimi sektörler durdurdu kimini de durdurma noktasına getirdi. Ülkemizde bu salgın krizinden etkilendi ve şehirler arası otobüs yolcu taşımacılığını neredeyse bitirdi. 28 Mart`ta otobüs firmaları devletimizin kararı ile kontak kapattı.  Kontak kapatması ile çoğu otobüs firması, bireysel otobüscü, otogarlar, yazıhane işletmecileri çok zor duruma düştüler.

Hayat durma noktasına geldi ancak otobüslerin sigortası, yazıhane kiraları, işletme giderleri hep çalışmayan aylarda hesap işledi. 1 Haziran itibari ile çalışmaya başlayan sektörümüzün mağduriyeti tam olarak giderilemedi. Otobüsler yarım kapasite çalışırken, uçak seferlerinde yarım kapasite olmadığı gibi sosyal mesafe kuralları da uygulanmadı. Şehiriçi minibüs ve otobüs hatları tam kapasite çalışmaya başladı. Şehirler arası otobüsler yine yarım kapasite çalıştı.

Sektörümüz maalesef sahipsizliği ve sessizliği sektörümüze olan umudumuzu sarssada bizim mağduriyetimize kulak verecek ve bunu yetkili makamlara derdimizi iletecek bir kuruluşun yapılanması gerektiğini çok çabuk gözler önüne serdi.

Tam da bu konu ile alakalı olarak sektörümüzün talihsizliği bir dernek, bir federasyon sektörü sahiplenmedi talihsizliğimiz ise her sezon umutla işine gücüne bakmaya çalışanlar yine hüsrana uğradı. 3 sezondur yaşanan talihsizlikler 4. sezonunda yine hüsrana uğradı. Açıklanan kararlar ile birlikte önce şehirler arası kuralları otobüs firmaları çalışmaz, D2 yetki belgeli taşımaz, her yolcu taşınabilir kararı alındı. Sonra sektörün korsan taşımacılıkla yine önü kesildi. Buna da hiçbir kuruluştan tam anlamıyla ses çıkmadı. Bu yanlış kararlar ziyadesi ile sekröe çalışanlarını mağdur etmesine rağmen öncü kuruluşlardan hiçbir tepki verilmedi. Verildiyse de çok cılız kaldı.

Boncuk Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Tufan YAŞIK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz