TEMSA’nın çevreci otobüsleri Prag’ı da ‘elektriklendirecek!’

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’daki elektrikli otobüs ihalesini kazanan TEMSA ve kardeş şirketi Škoda, 14 otobüsten oluşan filoyu bu yılın sonunda teslim edecek. Yaklaşık 10 milyon dolar değerindeki sözleşme, aynı zamanda TEMSA’nın kardeş şirketi Škoda ile birlikte gerçekleştireceği ilk elektrikli otobüs teslimatı olacak.

Türk mühendisliğinin ürünü TEMSA markalı elektrikli araçların Avrupa çıkarması sürüyor. Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığında ilk elektrikli otobüs ihracatını geçtiğimiz aylarda İsveç’e gerçekleştiren şirket, bu kez rotayı Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a çevirdi.  Bu kapsamda Škoda Transportation bünyesindeki Škoda Elektrik iş birliğiyle Prag Ulaşım Şirketi’nin elektrikli otobüs filo sözleşmesine imza atan TEMSA, 14 otobüsten oluşan filoyu bu yılın sonunda teslim edecek.

Modern, çevreci ve sürdürülebilir araçlardan oluşan filo, şehrin karbon emisyonunu azaltırken, daha temiz ve yaşanılabilir bir havaya kavuşmasına da katkıda bulunacak. Yaklaşık 207 milyon koruna (yaklaşık 10 milyon dolar) değerindeki sözleşme, aynı zamanda TEMSA’nın kardeş şirketi Škoda ile birlikte gerçekleştireceği ilk elektrikli otobüs teslimatı olacak.

“Ülke ekonomisi için anlamı büyük”

Prag’a yapılan elektrikli otobüs ihracatının TEMSA – Skoda Transportation iş birliğinin ilk somut örneği olduğuna dikkat çeken TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Kazanılan bu ihale ile kardeş şirketimiz Skoda Transportation ortak teknolojisiyle ürettiğimiz elektrikli otobüslerimizi Prag Ulaşım Şirketi’ne teslim edecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ihracat, Türkiye ekonomisi ve Türk sanayisi için de çok önemli bir anlam ifade ediyor. Skoda Transportation’ın anavatanı olan Çek Cumhuriyeti, dünyada çevre dostu araçlar ve karbon emisyonunun azaltılması konusunda en bilinçli ülkelerden biri. Teslim edeceğimiz 14 adetlik elektrikli araç filosunun, şehrin modern mimarisine ayak uydurmasının yanı sıra ekonomik, konforlu, güvenli ve çevreci yapısıyla da ‘Akıllı şehirler’ vizyonuna örnek teşkil edeceğine inanıyoruz” dedi.

“Elektrikli araçlarda oyun kurucuyuz”

TEMSA’nın elektrikli araçlar konusunda dünyada oyun kurucu şirketler arasında yer alma vizyonuyla faaliyetini sürdürdüğüne vurgu yapan Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Bu kapsamda, ortak teknoloji gücü ve bilgi birikimi sayesinde Skoda Transportation ve TEMSA’nın, önümüzdeki süreçte farklı pazarlarda daha büyük başarı hikayelerine de imza atacağına yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“İşbirliğinin en somut adımı”

Škoda Transportation Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Petr Brzezina da TEMSA iş birliğiyle elde edilen bu başarıdan duyduğu memnuniyete vurgu yaptı. Brzezina, “Çevre dostu, modern ve aynı zamanda düşük işletme maliyetiyle ekonomiye değer katan bu filoyu tedarik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sözleşme, Škoda ve TEMSA iş birliği açısından da ilk önemli adım. 12 metrelik otobüslerden oluşacak bu filo, sofistike bir teknolojik altyapı ile modern bir tasarım deneyiminin sonucudur” diye konuştu.  

Škoda E’CITY olarak adlandırılacak elektrikli otobüsler, kolay şarj edilebilme ve yeni nesil teknolojilerin desteğiyle pil durumunun uzaktan kontrolü gibi özellikleri ile farklılaşıyor. Çevreci ve düşük maliyet avantajı nedeniyle ‘geleceğin teknolojisi’ olarak adlandırılan bu şarj donanımı, daha uzun ve konforlu bir yolculuğu mümkün hale getiriyor.

E’City Hakkında: Yeni elektrikli otobüs E’City, 12 metre uzunluğunda ve 80 km/s hızında tasarıma sahip. Bir şarjla 100 kilometreden fazla garantili menzile sahip araç, tamamen alçak tabanlı, emisyonsuz, pille çalışır özellikte. Şarj gücü 150kW’a kadar olan aracın şarjı ise, araçta bulunan çift kollu bir pantograf ve doğrudan 600V / 750V DC ağından yerleşik galvanik olarak izole edilmiş bir şarj cihazı kullanılarak gerçekleştiriliyor. Depodaki priz sayesinde gece şarj etme seçeneği de bulunan araçta, klima ve ısıtma özelliği tamamen elektronik olup yüksek güvenlik gereksinimleri nedeniyle sürücü kabini kapalıdır. Bebek arabaları, tekerlekli sandalyeler ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcular için özel alanların da bulunduğu araç, önümüzdeki günlerde otomatik yolcu sayımı ve panjur ekipmanı da dahil olmak üzere modern bir bilgi ve check-in sistemi ile donatılarak araca yolcu güvenliği için kamera sistemi de dahil edilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz